Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Firmamız hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki sorular içinde bulabilirsiniz
Selülit Masajı
Selülit tedavisinin en önemli ayağı masajdır. Selülit oluşumunun başlıca nedeni dolaşım bozukluğudur. Kan ve lenf dolaşımındaki bozukluk ve yağ dokusundaki artış toksik madde birikimine yol açar. Selülit Masajı kan ve lenf dolaşımını harekete geçirir ve dokuların taze oksijen ile dolmasını sağlar. Selülit Masajı, deri altı kan dolaşımını iyileştirerek damarların çapının daraltılması ve kanın bacaklardan düzenli olarak akmasını sağlar. Böylece bozuk kan dolaşımının yeniden düzenlenmesi, hücrelere daha iyi oksijen gitmesi ve toksit maddelerin vücuttan atılması sağlanır. Selülit tedavisinde etkili olan iki tür masaj vardır. Dolaşım masajı ve Lenfatik drenaj masajı
Dolaşım Masajları
Kan ve lenfatik dolaşıma yöneliktir. Bu masaj deri altı kan dolaşımını aktive ederek, dokunun canlanmasını sağlar. Dolaşım masajı derialtı kanı dolaşımını iyileştirir. Özellikle de kanın bacaklardan göğüse doğru gitmesini sağlar. Belirli noktalara parmakla bastırıldığında ve belirli lenfatik düğümler istikametinde hareket edildiği takdirde kullanılmış lenf atılıp yenilenir. Suspendisse enim turpis, dictum sed, iaculis a, condimentum nec, nisi. Morbi mattis ullamcorper velit. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Sed lectus. Etiam vitae tortor.
Lenfatik Drenaj Masajları
Lenf bezlerine uygulanan lenf drenaj masajı yöntemiyle kan dolaşımını hızlandırılarak vücuttaki ödemin ve toksik maddelerin dışarı atılması sağlanmaktadır. Bu masajlar özellikle lenf dolaşımı üzerinde etkilidir. Lenf sisteminin elle manipüle edilerek bloke olmuş lenf sıvısının serbest akımının sağlanması tekniğidir.
Temel Yağlar
Çoğu bitkisel özlü yağlar aromaterapide taşıyıcı yağ olarak kullanılabilir. Seçilen yağın yapısı ve tedaviye uygun olması alınacak sonucu güçlendirir. Genellikle yüz bölgesinde kullanılacak olan bir yağın hafif yapıda ve vitaminli olması, tedavinin etkisini güçlendirir. Örneğin yayoba yağı veya çayırnergisi yağı, ciltte genel yatıştırıcı ve iyileştirici etki yarattığı için, cilt problemlerinde kullanılması, tedavinin etkisini güçlendirir. Binbirdelikotu yağı, sinirsel gerginlik veya depresyon durumlarında uygulandığında çift etki sağlar. Buğday tohumu yağı ise, güçlü E vitamini içerdiği için yaşlı kişilerde uygulanması daha uygundur, vs. Burada esas olan bakım esnasında seçilecek yağın kişinin terapi amacına uygun olması ve terapinin etkisine uyum sağlamasıdır. Örneğin, uyarıcı bir terapide aşırı uyuşturucu etkideki bir yağ kullanılmazken, aşırı sinirli olan bir kişi tedavi ediliyorsa, ağır koku bırakabilen bir temel yağ seçilmemelidir. Örneğin; zeytinyağı.
Uçucu Yağlar
Dünyada her organın ve organizmanın gözle görülemeyen ve ölçülemeyen bir enerjisi (ruhu) vardır. Bitkilerde ise bu enerji, onların uçucu yağlarında saklıdır. Yağ özleri bitkilerin hormonu sayılır ve bizim vücudumuzdaki hormonlara eş değerde bir görev üstlenir (canlandırıcı, ateşleyici, aracı). Bu uçucu yağ özleri bitkinin içinde dolaşarak ve hormonlarını şekerli ortamda birbirine bağlayarak, bitkinin bütün yaşamı boyunca, çok az miktarda üretilirler. Uçucu yağ özleri, elde edildikleri bitkilerin yapısına göre insan vücudunda iyileştirici etki yaratır. Bu etkinin doğru elde edilmesi için gerekli miktarlarda ve uygun yöntemlerle uygulanması gerekir. Terapide kullanılan uçucu yağlar, kan dolaşımı yolu ile arzu edilen bölgeye ulaşırlar. Örneğin, baş ağrısı için kullanılan bir ağrı kesici ilacın, kan dolaşımı yolu ile sinir sistemine ulaşıp ağrıyı kesmesi gibi, aroma yağları da aynı etkiyi yaratır. Buradaki tek fark, aroma yağlarının sinirleri yatıştırmak yerine, ağrıya neden olan dengesizliğin düzelmesi için gerekli ortamı yaratmasıdır. Uçucu yağlar doğal ürünlerdir ve yan etkileri çok azdır. Doğru kullanılırsa farmakolojik ilaçlardan faydalıdır.
Masör Yemini
İstanbul Spor Tıp Enstitüsü Başkanı merhum Prof. Dr. Ahmet Hamdi Turgut tarafından kaleme alınan ve 1981’den beri masaj okulunda teorik dersleri bitirenler için pratik derslere başlamadan önce okutulan "Masörün ve Tıbbi Jimnastikçinin Andı" şöyle: “Masörlük sanatı ile ilgili öğrendiğim bütün pratik ve teorik bilgileri en iyi şekilde uygulayacağım. Mevcut bilgilerimi arttırmak için durmadan yenilik ve tekamülleri takip edeceğim ve araştıracağım. Tıp meslekleri andı içenlerle masörlük andı içenlere, meslekle ilgili bilgilerimi herhangi bir karşılık almaksızın öğreteceğim. Bunun dışındakilere öğretmeyeceğim. Hangi mekanda olursa olsun sanatımı, gücümün yettiği kadar insanlara yardım için kullanacağım. Kasıtlı olan bütün kötülüklerden kaçınacağım. Milliyet, ırk, din, mezhep, siyasi kanaat cinsiyet, zenginlik- fakirlik farkı gözetmeksizin, ister rüşte ermiş, ister rüşte ermemiş, kadın- erkek ayrımı yapmadan karşımdakinin kendi isteği ile de olsa vücudunu kötüye kullanmaktan şiddetle kaçınacağım. Gerek sanatımı icra ederken, gerekse sanatımın dışında insanlarla münasebette iken etrafımda olup bitenleri, görüp işittiklerimi, bir sır olarak saklayacağım. Tıp mensupları ve meslektaşlarımla en iyi münasebet içinde olacağım. Benden doping isteyenlere onu vermeyeceğim gibi, böyle bir hareket tarzını da tasvip etmeyeceğim. Yüce Allah’ın huzurunda, hayatımı, sanatımı tertemiz koruyacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.” Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencileri, masör/masöz kariyerlerine yemin ederek başlıyor.
Day Spa Nedir ?
( "Day SPA"nın Türkçe karşılığı "Günlük SPA" olup bazı kaynaklarda "City SPA" yani "Şehir SPA'sı" şeklinde de isimlendirilir. ) SPA, Latince (Salus Per Aquam) "Salus: Sağlık" ve "Aqua: Su" kelimelerinin birleşimi sudan gelen sağlık olarak bilinmektedir. SPA genel anlamda; sağlığı, zindeliği, estetik ve güzelliği, iyileşmeyi su ve suyun iyileştirici gücüyle kazanma denebilir. SPA'lar konseptlerine göre, Kulüp SPA, Yolcu Gemisi-Cruise SPA, Day SPA, Ziyaret/Tatil Destinasyon SPA, Sağlık/Medikal/Tıbbi SPA, Termal/Mineral/Kaplıca SPA, Tatil/Dinlenme Yeri/Otel/Resort SPA olarak sınıflandırılabilir. Day SPA (= Günlük SPA, City SPA, Şehir SPA), en yaygın SPA türü olup konaklama olmaksızın günlük su terapileri, masaj, güzellik bakımları gibi çeşitli günlük SPA hizmetleri sunan merkezlerdir. Day SPA'lar, ülkemiz topraklarında Romalılar'daki "Roma Hamamı" ile başlayarak, Osmanlı'daki "Türk Hamamı" ile kültürümüzün bir parçası haline gelen ve tüm dünyada tanınan hamam kültürümüzün sağlık ve güzellik ile ilgili pek çok işlemin uzmanlar tarafından uygulandığı çağdaş bir şekli olarak tanımlanabilir. Day SPA'lar diğer SPA türlerinden ayıran en önemli fark olarak genellikle şehrin içinde kolay ulaşılabilir ve bir veya birkaç saat gibi kısa süreli bakım ve terapinizin yapıldığı mekanlar olmasıdır. Bu özelliği sebebiyle bazı kaynaklarda Day SPA'lar "City SPA" (yani Şehir SPA) olarak isimlendirilir. Day SPA'lar, hotellerde sunulan Destinasyon SPA (Destination SPA) hizmetleriyle aynı hizmetleri sunar, tek fark Day SPA'da sadece seans süresince merkezde kalınıyor olmasıdır. Day SPA'lar, kolay ulaşılabilir olmaları, çok kısa sürede hizmet alınabiliyor olması, ulaşım, konaklama gibi ek maliyet gerektirmemesi ve diğer SPA türlerine kıyasla ucuz olması sebebiyle dünyada en yaygın SPA türüdür. Yoğun iş temposu, stres, zamansızlık gibi sorunlarla boğuşan çağımız insanı, son yıllarda kaçışı "Day SPA" merkezlerinde arıyor. Uluslararası SPA Birliği'nin tanımına göre, Day SPA: "uzmanlarca uygulanan ve profesyonelce denetlenen çeşitli günlük SPA hizmetlerini sunan SPA türüdür." (Orijinal metin: "International SPA Association: Day Spa – A spa offering a variety of professionally administered spa services to clients on a day-use basis.") Bir diğer uluslararası tanıma göre, Day SPA: sunulan hizmetler merkezden merkeze değişmekle birlikte genellikle güzellik, sağlık ve terapi uygulamalarıdır, ve bu hizmetler saatlik veya günlük tek bir seansta tamamlanır. Bir günden daha uzun uygulamalar ve konaklama genellikle sunulmamaktadır. (Orijinal metin: "Day Spa – Services will vary by provider, however, Day spas typically provide beauty, health, and therapeutic treatments which can be started and completed in a single session, either by the hour, or by the day. Overnight accommodations are not usually available.")
Masaj Tarihi
Masaj, öncelikle insanın dokunulma ihtiyacını karşılamada etkin bir uygulama olarak binlerce yıldır süregelen bir etkinlik olarak varlığını sürdürmektedir. Çünkü insan teması hem kişiye güven duygusu aşılamada hem de pozitif elektrik aktarımı yoluyla kendini çok daha iyi hissetmesini sağlamada önemli bir unsurdur. Masajın bilinen ilk uygulamalarının İ.Ö. 3000’li yıllarda Çin ve Hindistan’da yapıldığı bilinmektedir. Bu konuda bilinen ilk yazılı kaynaklar ise eski Yunan hekimleri tarafından ele alınmıştır. Eski Yunan’da “massein” sözcüğü yoğurma anlamına gelmekteydi. Bilindiği gibi masajın en belirgin manuplasyonu yoğurmadır. O dönemden günümüze masaj, günlük yaşamda rahatlama ve gevşeme amacı ile uygulanmış bir etkinliktir. Bununla birlikte masajın tedavi edici özelliğinden de yüzyıllardır faydalanılmaktadır. Değişik amaçlarla Hint, Çin, Pers, Grek ve Mısırlılar masajı kullanmışlardır. Masajın kelime kökeni bu eski medeniyetlere dayanır. Hint dilinde "masser", Arapçada "mess" , İbranicede "meshes", Yunancada "massein" kelimeleri sıvazlama ve yoğurma anlamına gelir. Antik dönemde ege uygarlıklarında zeytinyağıyla karıştırılan güzel kokulu otlarla masaj yağları hazırlanırdı. Homeros ünlü İliada Odesa destanlarında kahramanların yıkandıktan sonra vücutlarını güzel kokulu yağlarla ovduklarını belirtmiştir. Eski Yunan’dan başlayarak, Roma İmparatorluğu döneminde de özellikle olimpiyat oyunları ve her türlü spor karşılaşmaları sırasında da masajdan yararlanılmıştır. O dönemde sporcular karşılaşmadan önce hazırlayıcı yağ ile ovulurdu. Kültürümüzde daha çok hamam kültürü içinde keseleme, kol ve bacak germe, bazen de darbeleme şeklinde "masaj" yapılmıştır. Günümüzde tüm dünyada tanınan masaj tekniklerinin hepsi doğu kökenli olmakla birlikte batı kültürü tarafından dünyaya sunulmuş, bilinir hale gelmesi son 50-60 yıl içinde yine batılılarca gerçekleştirilmiştir. Günümüzde uygulanan klasik masaj (Rus-İsveç masajı) özellikle 19. yüzyıl başlarında şekillenmeye başlamıştır ve yüzyılın son döneminde özellikle Hoffa tarafından karakteristik masaj manuplasyonlarının tanımlamaları yapılmıştır. Öfleraj, Petrisaj, Friksiyon, Perküsyon ve Vibrasyon olarak sınıflandırılan temel masaj hareketleri günümüze dek geliştirilerek çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Günümüzde uygulanan masaj tekniklerinin temelleri bu beş manuplasyon tekniğine dayandığından klasik masaj, diğer tüm masaj tekniklerinin temelini oluşturmaktadır. Uzakdoğu kökenli masajlar ise batı tekniğinden çok beden-ruh-düşünce üçgenindeki uyumu korumaya yönelik daha çok spirituel nitelikleri ağır basan uygulamalar olarak binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşmıştır. Özellikle kullanılan aromatik yağlar ile vücutta yaratılan dokunma etkisine ek olarak koku ile de etkime yaratma düşüncesi ağırlık kazanmaktadır. Ülkemizde gerçek spa kültürü kaplıcalar ve türk hamamları ile büyük ölçüde oturmuş, kendine has nitelikleri bulunan ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Ancak ne yazık ki bu zengin kültür zamanla gözden düşmüş, spa anlayışı batıdan ithal edilerek tamamen farklı bir alana ilgi duyulmaya başlanmıştır. Oysa ki suyla gelen sağlık anlamına gelen SPA (sanus per aquam) türk hamam kültüründe zaten vardır, tek yapılması gereken biraz daha ilgilenilip ön plana çıkartılması ve günümüz beklentileri ile örtüştürülerek geliştirilmektir.
Dinlendirici Masaj
Günlük yorgunlukların çıkarılması ve toksinlerin atılması için ister sauna sonrası istenirse günün herhangi bir saatinde yapılan masajlardır.
Tıbbi Masaj
Tedavi amacıyla yapılan masajlardır. Bir doktor tarafından yönlendirilen ve eğitim almış masörler tarafından yapılan masajlardır. Avrupa'da masaj, doktor tarafından hastanın reçetesine yazılabilen ve sigorta tarafından karşılanan bir tedavi şeklidir.
Spor Masajı
Sporcuların fizyolojik ve fizik gelişmelerinde etken olan bir masaj şeklidir. Spor masajı, klasik masajın bilinen beş temel hareketinden farklı amaçlara dönük planlanmasıyla oluşmuş bir kavramdır. Bu yönüyle spor masajı, hazırlık masajı, sportif aktivite arası ve sonrası masajı olmak üzere üç grupta tanımlanabilir.
Masajın Yapılamayacağı Durumlar
Masajın kesinlikle doğru kişiler tarafından uygulanması gerekiyor. Yoksa uygulanan masaj dokulara zarar verebiliyor. Vücudun bir bölgesinde tam anlamıyla kaynamamış bir kırık varsa kırığın yeniden büyümesine neden olabiliyor, damar tıkanıklığı varsa pıhtı atma riskinin artmasına yol açabiliyor, kaslarda yırtılmalar ve zedelenmeler de oluşabiliyor. Yanlış uygulanan masaj hiçbir vücuda hiçbir yarar sağlamıyor. Damar darlık ve tıkanıklıklarında, kanama eğilimi ve pıhtılaşma bozukluklarında, eklem zarı iltihaplanmalarında, deri enfeksiyon ve hastalıkları, kanser, akut enfeksiyon hastalıkları ve akut yaralanmalar masajın uygulanamayacağı durumlar. Ayrıca yemeğin hemen ardından masaj uygulatmak da zararlı.
Masajın Faydaları ve Etki Alanı
Masaj genel olarak aşağıdaki rahatsızlıkların giderilmesinde faydalıdır: Yorgunluk: Kassal çalışma aralıksız sürdürülürse adına yorgunluk dediğimiz özel bir duygu oluşur. Fiziksel yorgunluk: Kapasite üzerindeki kassal zorlanmalar fiziksel yorgunluğa neden olur. Fizyolojik yorgunluk: uzunsüreli kas kasılmalarında öncelikle sinir-kas ileti hızında düşeme olduğu tespit edilmiştir. Yani önce sinir iletisinde daha sonra kasların liflerinde fizyolojik yorgunluk gelişir. Biokimyasal Yorgunluk: kassal aktivitenin sürdürülmesi için enerji gerekir, enerji üretimi esansında bir takım yan ürünler ortaya çıkar laktik asit gibi bu kaslarda aşırı birikmesi de biokimyasal yorgunluğa neden olur. Masaj hareketlerinde sıvazlama ve diğer manipülasyonlar kaslardaki yorgunluğu aldığı açıklanan mekanik ve fizyoljik etkileri nedeniyle azaltabilir. Hareketsizlik hasatalıları Omurga sağlığı ve sırt ağrıları Felçler Eklem hastalıkları Yumşak doku romatizmaları Selülit Fibrositler Fibrositler Myegelozlar Tendomiyozlar Uykusuzluk Uzun süreli yatak istirahati Tansiyona bağlı baş ağrıları Adele kramplarından sonra Kabızlık Adele çekmesi, burkulmalar Kırıklarda alçının çıkarılamasından sonra Yanık dokuların iyileşmesinde sonra Amputasyonlarda: Güdük ucunun proteze uygun hale getilmesi için Yatak yaralarında çevre dokulara Skar dokuları ve adhezyonların çözülmesinde Yüz felcinde akut devre geçtikten sonra Astım ve bronşektazi de Sportif aktivite öncesi pasif ısınma ve motivasyon amacı ile Sportif aktivite sonrası yorgunluğun giderilmesi amacıyla
Taş Masajı
Yin Huan Yong tarafından Uzak Doğuda 3500 yıl önce keşfedilen taş masajı bilenen en eski terapi yöntemlerinden birisidir. Faydalı Minerallere sahip taşların güneş ısısıyla ısıtıp bedene temas ettirmek suretiyle yapıldığı bilinmektedir. Taş masajında en çok kullanılan ve bilinen volkanik taş porfirler grubundan BAZALT’tır.
Sıcak Taş Terapisinin Etkileri
1 – Metabolizmayı hızlandırır 2- Toksin atılımına yardımcı olur 3 – Solunumu arttırır. 4 - Dokuların esnekliğini arttırır. 5 – bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. 6 – Kan ve lenf dolaşımını arttırır. 7 – Hücrelerin Oksijenlenmesini sağlar 8 - Rahatlatır 9 - Beraberinde kullanılan ürünleri(Aromatik yağlar) emilimini arttırır. 10 - Ağrı azaltıcıdır. 11 - Vücuttaki negatif enerjinin giderilmesine yardımcı olur. 12 - Çakralarda ki tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olarak enerji dengelenmesini sağlar.
Sıcak Taş Terapisinin Etkileri Kontraendikasyonları
1 – Açık yaralarda 2 – Cerrahi müdahale yapılmış alanlarda(6 ay sonra Dr. Danışarak) 3 – His kaybının olduğu alanlarda 4 – Sinir hasarlarında 5 – Isıya karşı aşırı hassasiyette 6 - Hamilelerde 7 - Dolaşımı hızlandırdığından Kalp Hastalığı olan kişilerde dikkatli çalışılmalıdır. 8 - Varili bölgelerde 9 - Çok ince ciltli yaşlı kişilerde 10- Çok sıcak uygulanan taşlar bölgede Hyperemi (kan dolaşımının artması sonucu bölgede oluşan kızarıklık) oluşabilir.Aşırı sıcak taş kullanmak doğru değildir.
Masaj Teknikleri
Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir. Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır. Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Yaşlanma da geniş anlamda bir "kuruma" problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masaj yaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir. Psikolojik açıdan bakıldığında masaj bir önem hatta bakımlılık hissi verir; vücudumuzun farkına varmamızı sağlar. Güvenli bir dokunuş hayatın önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla bu işi bilinçli olarak yapan bir profesyonelin masaj sırasındaki dokunuşu aynı zamanda rahatlatıcıdır. Fiziksel anlamda masaj, veren taraf ile alan taraf arasında bir elektromanyetik enerji değişimidir. Bu enerji makine ve benzeri aparatlarla elde edilemez! Candan ve canlıdan gelen bu enerjiye doğu kültürleri "Chi" ya da "hayat enerjisi" adını verir. Masaj, günlük hayatın baskılarından sonra mini bir tatil anlamına gelir. Yapılan klinik bir araştırma, masajın zihinsel uyanıklığı artırdığı ve matematiksel zekayı keskinleştirdiğini de göstermiştir.
Acupressure (Akubası)
5000 yıl öncesine dayanan bu masaj Çinliler tarafından "iğnesiz akupunktur" olarak da adlandırılır. Bu teknikte, enerji kanallarından oluşan görünmez bir sistemin belli noktalarına derin parmak basısı uygulanır. Bu noktalar doğrudan vücudun belli organ ve bezlerine bağlı olduğundan, bu noktalara enerji akımında sıkıntı olduğunda rahatsızlık duyulur. Akubası, bu noktaları uyararak sıkışmaları giderir ve enerji akımını artırarak stresi azaltır. Böylece vücudun uyum içinde çalışarak sağlıklı olması sağlanır. Shiatsu masajı Japonların 1000 seneden beri kullandıkları bir akubası tekniğidir.
Aromaterapi
Bu teknik tedavi ve gençleştirici amaçlı olarak bitki öz yağlarının masajda kullanılması esasına dayalıdır. Antik Mısır, Hindistan ve Uzak Doğu'dan gelen bu teknik yüzyıllardır stresi azaltmak, genel anlamda rahatlamak ve zihni uyarmak için kullanılmıştır.
Bowen Tekniği
Avustralyalı Tom Bowen'dan ismini alan bu teknik, bir seri masaj hareketi sırasında dinlenme süreleri verilerek vücudun tedavi sürecini algılamasını sağlamak konseptini taşır.
Sandalye Masajı
10-20 dakikalık bir rahatlama seansına ihtiyaç duyulduğunda uygulanması gereken hafif bir masaj türüdür. Bu masaj, özel tasarlanmış rahat bir sandalyede tamamen giyinik olarak uygulanır. Bu sandalye taşınabilir olduğundan masaj hemen yer yerde uygulanabilir.
Derin Doku Masajı
Kalın kasların derinliklerine ulaşmak için uygulanan bir masajdır. Belli bölgelere uygulanır ve amacı kas dokularının toksinlerden arındırılarak rahatlatılmasıdır.
Sıcak Taş Masajı
Bu teknikte kullanılan ısıtılmış taşlar vücudun belirli yerlerine yerleştirilir ve hafif basılar uygulanarak yerleri değiştirilir.
Hamilelik Masajı
Hamilelik bir kadının vücudunda ağır görevlere neden olur. Hamile olan kadının rahatlamaya ve gevşemeye ihtiyacı vardır. Bu masaj vücuda yüklenmiş ağırlığın sebep olduğu rahatsızlıkları giderdiği gibi, şişliği azaltır, sinir sistemini rahatlatır, yorgunluk halini giderir ve bir tonik görevi görür.
Reiki (Rei-chi)
Japonca "evrensel hayat enerjisi" anlamına gelir. Bu teknikte ellerin vücuda belli pozisyonlarda hafifçe bastırılmasıyla "hayat enerjisi" akımı gerçekleştirilir. Ağrı giderici, canlandırıcı, tedavi edici ve moral kazandırıcı etkileri vardır.
İsveç Masajı
Geleneksel masaj olarak bilinen İsveç masajı 1820 yılında İsveçli Dr. Per Henrik Ling'in fizyoloji, jimnastik ve birçok antik masaj tekniği konusunda araştırmalarının sonucunda ortaya çıkardığı ilk modern masaj tekniğidir. Vücudun en geniş organı olan cilde uygulanması nedeniyle bir zincirleme reaksiyon doğurarak vücudun tümüne pozitif bir etki yaratması esasına dayalıdır.
Thai Masajı
Bu yöntem pasif esneme ve yumuşak basının vücudun enerji hatlarına uygulanmasıyla yapılır. Çok eski olan bu teknik Buda zamanından gelir ve Shiatsu, akubası ve yoganın karışımı gibidir. Masörler belli noktalara basıyı baş parmakları, elleri ve ayaklarıyla uygulayarak vücudun enerji akımını canlandırır ve müşterilerine esneme dahil bazı hareketler yaptırır. Thai masajı esnekliği artırır, stresi azaltır, iç organları uyarır ve vücudun enerji sistemini dengeler.
Elle Lenf Drenajı
Vücudun arıtma ve drenaj sistemi olan lenf sistemi vücut yaralandığında ve sağlık bozulduğunda zorlanır.Artık maddeler yeterinde çabuk şekilde süzülemez ve birikerek yara yerine yada lenf düğümlerinin çevresinde şişmeye neden olur, Elle lenf drenajı, bu sistemi uyararak artık maddelerin giderilmesini hızlandırmayı amaçlayan pompalayıcı ve hafif bir mesajdır. Bu teknik şişlikler veya herhangi bir yaralanma özellikle de spor yaralanması görülen herkes için çok yararlıdır. sıvı toplanması azaltılabilir, hatta akne ve egzamalar bile iyileştirebilir. Tüm hareketler vücuttan yukarı, en yakın lenf düğümüne doğru - vücuda en yakın yerden başlayıp el ve ayaklara doğru - dış yönden yapılır. Ana düğümler boyun, boyun, koltuk altı,kasık dizlerin arkası ve dirseklerin iç kısım'ında bulunur. Lenf damarları yüzeye çok yakın olduğu için uygulanan basınç daha hafif olmalıdır. Böylesine hafif bir masajın bu kadar etkili olabileceğine inanmak zordur ama, Fizik tedavi uzmanı olan J.B. Memmel ' in 1945 ' te yazmış olduğu bu bölüm şişmiş bir ayak bileceğine uygulanan bu tekniğin başarısını kanıtlar niteliktedir.
Temel Teknikler
Masajın en güzel yanı kolay olmasıdır. Birkaç temel harekette ustalaştığınızda, tam bir vücut masajı yapmak için hazırsınız demektir. Masajda kullanılan diğer tekniklerin bir çoğu, sadece burada gösterilen hareketlerin çeşitlemeleridir. İlk olarak sırt üzerinde başlayabilirsiniz.
Sıvazlamalar
Ritmik ve akıcı sıvazlamalar bir masajın temelini oluşturur ve en fazla kullanacağınızda bunlardır. Bu hareketleri yağ sürmek ve diğer hareketleri birbirine birbirine bağlamak için kullanın. Masaj yaparken bir sonraki hareketin ne olacağı aklınıza gelmiyorsa, yalnızca ellerinizi gezdirmeye devam edin. Sadece hızını ve basıncını değiştirerek çeşitlilik ve ilginçlik kazandıracağınız bu hareketlerle tam bir vücut masajı yapabilirsiniz. Yavaş hareketler sakinleştirici, sert hareketler ise uyarıcıdır. Sıvazlamalar kan dolaşımını düzenler, gergin kasları gevşetir ve sinirleri yatıştırır. Masajın en temel sırrı, tüm hareketlerin akabilmesi için tamamen gevşemiş olmanızda yatar.
Yayılan Sıvazlamalar
1. Bu basit hareket hemen hemen tüm bölgelerde kullanılabilir. Başlarken ellerinizi yan yana koyun ve yavaşça yukarı doğru kaydırırken parmaklarınız ilerlesin. Avuçlarınız ve el tabanınızla düzenli ve sabit bir baskı uygulamak için ellerinizin üzerine eğilin. 2. Ellerinizi dışa doğru yayarak açın, basıncı azaltın ve yanlardan aşağı doğru kaydırın. Ellerinizi vücudun biçimine uydurun, böylece hareketimiz tüm bölgeyi kapsasın. Ellerinizi pürüzsüz ve hafifçe gezdirirken deriyi sürüklememeye dikkat edin. 3.Yanlardan yukarı doğru çekerken, elleriniz gevşekçe vücut kıvrımlarının biçimini almış olmalıdır. Sırt yada karında bu hareketi yaparken ellerinizi yukarıya çekerek beli hafifçe kavrayıp sıkın. Vücudun diğer kısımlarında bu dönüş hareketini daha hafif yapın. 4. Tekrar başlamak için ellerinizi hafifçe bir nokta çevresinde döndürün. Bunun uzunluğunu değiştirebilirsiniz, ama tüm hareketler akıcı ve sürekli olmalıdır. Genel bir kural olarak, hareketimiz kalbe doğru sert, geriye doğru kayarken hafif olmalıdır.
Dairesel Sıvazlamalar
1. Bu kesintisiz dairesel hareket, hoş bir akış hissi verir. Her iki elinizi birbirinden 15 cm. uzaklıkta vücudun bir yanına koyun, sonra geniş kavislerle daireler çizerek gezdirin. Elinizi yukarıya ve dışa doğru sertçe bastırın; aşağıya ve içeriye doğru hafifçe kaydırın. 2. Bir el daireyi tamamlarken kollarınızı çaprazlayın. Bir el tam daire çizerken diğeri sadece yarım daire çizsin. 3. Bir eli, kolunuzun üzerinden aşırın ve diğer elle harekete devam edin. Elinizi hafifçe yerleştirin ve tekrarlayın.
Kedi Masajı
1. Bu yatıştırıcı ve uyku verici bir harekettir. Aşağı doğru inerken bir el diğerini izlersin. Hemen hemen hiç basınç uygulamayın, elleriniz yalnızca gezinsin. 2. İlk elinizi kaldırın ve tekrar başlamak üzere havadan geri getirin. Dönüş ve tüm hareketler ritmik ve akıcı olmalıdır.
Başparmak Masajı
Küçük bölgelerde yalnızca baş parmağınızla çalışın. Bir baş parmağınızla yukarıya ve dışa doğru bastırın. Diğeri onu izlerken biraz daha üstte ve dışa doğru olsun.
Yoğurmalar
Bu hareket tıpkı hamur yoğurmaya benzer; omuzlar, kalça ve uykuluk gibi etli bölgeler için uygundur. Gergin kasları esnetip gevşetir; böylece bölgeye taze kan ve besin ulaştırarak kan dolaşımını düzenler, emilmeyen maddelerin atılımına yardımcı olur. Yoğurmanın derinliği ve hızına bağlı olarak çeşitli ektiler sağlayabilirsiniz: Yavaş ve derin ya da hızlı ve uyarıcı. Hafif yoğurma, deriyi ve üst kas tabakasını; sert yoğurma ise daha derindeki kasları etkiler. Ellerinizin çevreye kaymadan serbestçe hareket edebilmesi için uygun miktarlarda yağ kullanmalısınız.
Temel Yoğurmalar
1. Parmaklarınız dışarı doğru bakarken dirseklerinizi yanlara doğru açın ve ellerinizi düz olarak yerleştirin. Bir elinizin avucuyla bastırın, sonra deriyi parmaklarınız ve başparmağınız arasında kavrayıp diğer elinize doğru itin. 2. Deriyi serbest bırakıp diğer elinizle kavrayın. Ritmik olarak bir eliniz sıkarken diğeri serbest bırakacak şekilde ellerinizi dönüşümlü olarak kullanın ve sıkıp bırakın.
Hafif Yoğurmalar
Omzular ve kolların üstü gibi daha ince bölgelerde bu tekniği kullanabilirsiniz. Deriyi bir elinizin başparmağı ile parmakları arasında kaldırın, sıkın döndürün; diğer elinize doğru kaydırın ve hareketi diğer elinize de tekrarlayın.
Burmalar
Daha derin ve uyarıcı bir hareket için temel yoğurmaya bu hareketi de ekleyin. Bir havluyu burup sıktığınızı düşünün: Bir elinizle, yukarıya ve diğer elinize doğru çekerken diğer elinizin başparmağıyla derin bir şekilde bastırın.
Basınçlar
Derin ve doğrudan basınçlar omurganın her iki yanındaki ve omuzların çevresindeki kasların gerginliğini gidermek için çok yararlıdır ve oldukça gevşeticidir. Basıncı aşamalı ve düzenli bir şekilde uygulayın; asla ani ver sert bir şekilde itmeyin. Çok az yağ kullanın ki elleriniz yanlara doğru kaymasın. Tırnağınızın deriye batmamasına özellikle dikkat edin.
Sabit Basınçlar
Başparmaklarınızı derinin üzerine koyup yavaş yavaş üzerlerine eğilin. Birkaç saniye bastırın, sonra başka bir noktaya kaydırın.
Dairesel Basınçlar
Sabit basınçtaki gibi bastırın, sonra küçük, derin ve dairesel hareketlerle deri ve alttaki kas tabakası üzerinde daireler çizin.
Dalga Masajı
Bu küçük dairesel hareketler, bir dalgalanma etkisi yaratır. Omuzlar, göğüs, el ayaları ve ayak topuklarında uygulayabilirsiniz. Ellerinizi gevşek bir yumruk şeklinde sıkın. Parmak eklemlerinizle dairesel bir şekilde ileri geri masaj yapın.
Vurmalar
Çabuk ve canlı vurma hareketleri etli ve kaslı bölgeler için yararlıdır. Asla kemikli bölgelerde, morarmalar ve yaralar üzerinde uygulamayın. Bu hareketler kan dolaşımını düzenler ve genellikle uyarıcıdırlar; yavaşça yapıldığında ise sakinleştirici bir etki yaratabilirler. Bunu masajın sonunda arkadaşınızı uyandırmak için yapabilirsiniz; eğer birini uyutmaya çalışıyorsanız ya hiç yapmayın ya da daha önce yapın. Hareketleriniz ağır ve sert değil hafif olsun, yaylansın. Arkadaşınızı incitmemek için hareketleri önce bir havluda veya kendi üstünüzde deneyin.
Yumruklamalar
Bilekleriniz serbest olacak şekilde gevşek bir yumruk yapın ve yanlarıyla art arda vurun. Deriye dokunur dokunmaz ellerinizi geri çekin ki hareketleriniz hafif ve canlı olsun.
Kesmeler
Ellerinizin yanlarıyla vururken deriye dokunur dokunmaz ellerinizi geri çekin. Ellerinizi art arda kullanın ve çok çabuk çalışın. Elleriniz bütünüyle gevşek olmalıdır, öyle ki parmaklarınızın birbirine çarptığını duyabilesiniz
Masajın Faydaları
Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir. Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır. Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Yaşlanma da geniş anlamda bir "kuruma" problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masaj yaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir. Psikolojik açıdan bakıldığında masaj bir önem hatta bakımlılık hissi verir; vücudumuzun farkına varmamızı sağlar. Güvenli bir dokunuş hayatın önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla bu işi bilinçli olarak yapan bir profesyonelin masaj sırasındaki dokunuşu aynı zamanda rahatlatıcıdır. Fiziksel anlamda masaj, veren taraf ile alan taraf arasında bir elektromanyetik enerji değişimidir. Bu enerji makine ve benzeri aparatlarla elde edilemez! Candan ve canlıdan gelen bu enerjiye doğu kültürleri "Chi" ya da "hayat enerjisi" adını verir. Masaj, günlük hayatın baskılarından sonra mini bir tatil anl..... gelir. Yapılan klinik bir araştırma, masajın zihinsel uyanıklığı artırdığı ve matematiksel zekayı keskinleştirdiğini de göstermiştir.
Stres İçin Masaj
Stresin vücut duruşunu (postür) değiştirmek gibi bir özelliği vardır. Stres vücudu sardıkça omuzlar öne doğru çıkar, çene kalkar, ense öne hareketlenir. Bu durum günlük hayatın problemleri etrafımızda daraldıkça hepimize olur ve psikolojide "zırhlanma" olarak anılır. Stres tarafından en fazla cezalandırılan iki kas vardır: bunlara tıp dilinde Levator Scapula denmesine karşın gündelik konuşmada "stres kasları" adı verilir. Bu iki kas ensenin üst tarafından kürek kemiği ile birleşir. Stresli olduğumuzda omuzlarımız yükselerek enseye baskı yapar. Bu baskı omuz, ense ve baş ağrılarına neden olur. Stres, bazı görüşlere göre birçok hastalığın esas nedenidir. Masaj yardımıyla stresin vücuda verdiği zararlar 3-4 seans ardından kontrol altına alınabilir. Haftada bir yaptıracağınız masajın faydaları çok yönlü olacaktır.
Ağrı İçin Masaj
Ağrı, oksijen eksikliğinden kaynaklanır. Oksijen eksikliğinin nedenleri çok farklı olabilir. Bunlardan bazıları şiddetli bir darbe, kesik veya baskı sonucu ortaya çıkabilir. Basit bir nezle ya da üşütme sırasında hissedilen genel ağrı ve rahatsızlıkların nedeni yüksek ateş sırasında kas dokularımızın birbirine yapışarak dolaşımı engellemesi ve vücutta oksijen sıkıntısı yaşanmasıdır. İyileştikten sonra bu kaslara can vermek için masaj yaptırmak ve bol su içmek önerilir. Baş ağrısı konusuna gelince... Önce bunların türlerini ayırmak gerekir. Baş ağrıları ana hatlarıyla üçe ayrılabilir: toplam baş ağrısı vakalarının yaklaşık olarak yarısını teşkil eden gerginliğe bağlı baş ağrıları, alerji ve nezleye bağlı olan sinüs baş ağrıları ve en ciddi olan migrenler. Gerginliğe bağlı baş ağrılarının nedenleri sayılamayacak kadar çoktur. Sebep psikolojik veya fiziksel, ne olursa olsun sonuç aynıdır: şakaklar zonklar ve zihinsel bir rahatsızlık hissedilir, yaratıcılık sıfırlanır. Masaj omuz ve enseyi rahatlatarak gerginliği azaltır; kişi rahatladıkça baş ağrısı yok olur. Zaten bu tür ağrılar masajın en kolay tedavi ettiği baş ağrılarıdır. Sinüs baş ağrılarına iyi gelen yüz masajlarıdır. Sinüs boşlukları gevşedikçe buralarda sıkışmış olan sıvılar akarak sinüslerin temizlenmesini ve dolayısıyla ağrının yok olmasını sağlar. Ancak bu yavaş bir süreçtir ve birkaç masaj seansını gerektirir. Tecrübeli bir masör size kendi kendinizi rahatlatmak için yapabileceğiniz basit masaj tekniklerinden birkaçını gösterebilir. Düzenli yapılan masaj soruna ciddi çözüm getirir. Migren ağrılarına sebep boyun kısmında sıkışan sinirler olduğu gibi, vücuttaki kimyasal dengesizlikler de olabilir. Masaj sıkışan sinirlerin gevşemesini sağlayarak ağrıyı giderebilir. Bunu yapan masörün mutlaka tecrübeli ve donanımlı olması gerekir. Zaten tek kas üzerinde iki saat gibi uzun bir süre çalışmak amatör işi değildir. Baş ağrıları sağlıklı ve fonksiyonel bir şekilde çalışmamıza engel olan en yaygın rahatsızlıklardandır. Doğal bir yöntemle bu rahatsızlıktan kurtulmak çözümlerin en ideali olacaktır.
Aromaterapi İle İlgili Her şey
Aromaterapi, bitkisel Aroma yağları ile terapi uygulama yöntemidir. Aromaterapi çok eskiye dayanan bir tedavi yöntemidir. Köklerini Hindistan ve Çin uygarlıklarında görebiliriz. Aromaterapi de kullanılan yağlar, bitkilerin kök, çiçek, yaprak vs. bölümlerinden elde edilen saf uçucu yağlardır. Mısırlılar aroma yağlarını mumyalamada ve ayinlerde kullanmışlardır. Aromaterapi daha sonra Mısır dan Yunan uygarlığına geçmiş, oradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Eski zamanlarda aromaterapi bir koruyucu hekimlik sistemi idi. Ama dünyada ilaç sanayii başlayınca ve hazır ucuz ilaç elde edilince, zahmetli olan bu işlemden zamanla vazgeçilmiş ve aromaterapi gündemden kaybolmuştur. Yüzyılımızın başlarında Fransız Kimyager Doktor Gattefosse, laboratuvarında yaptığı bir deney esnasında kaza ile elini yakmış (gaz lambası ile), o sırada elinde bulunan şişeden dökülen lavanta yağının elini süratle iyileştirdiğini farketmiştir. Daha sonra yaptığı araştırmalar sonucunda yağların, güçlü antiseptik, mikrop öldürücü, iyileştirici, hızlı hücre yenileyici etkilerinin olduğunu saptamıştır. Ayrıca aroma yağlarının kan dolaşımı yardımı ile lenf sistemine ulaştığını ve hücre arası sıvı (extra cellular fluid) yolu ile iyileştirdiğini kanıtlamıştır. Diğer bir Fransız, Dr. Jean Valnet ve Madam Maury da bu konuda iyi araştırma yapan uzmanlar arasındadır. Dr. Jean Valnet, İkinci Dünya Savaşı nda aromaterapiyi, yaraları tedavi etmek ve çabuk iyileştirmek için geniş olarak kullanmıştır. Bir biyokimyacı olan Madam Maury ise konuyu, kozmetik ve gençleşme tedavilerine kadar yaygınlaştırmıştır. Günümüzde Avrupa da, özellikle İngiltere ve Fransa da popülerlik kazanan bu yöntem, zamanla bir yaşam biçimi haline gelmiş bulunmaktadır.
Yağlar
Bitkilerde doğal olarak oluşan yağların, bitkinin gerçek özü olduğu ve de hiçbirinin diğerine eşit olmadığı düşünülmektedir. Bitki metabolizmasının artıkları da olabilecek bu ürünlerin, tam olarak ne olduğunu hiç kimse bilmemektedir. Bunlar bitkinin değişik bölümlerinde oluşur ve dolaşırlar, örneğin akşamları çiçeklerde çok yoğun olan esanslar, sabahları yapraklarda toplanabilir. Bir bitkinin özel bir yerinden elde edilen bir esansın kimyasal ve tıbbi özellikleri, bitkinin ait olduğu kısmına göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin portakal ağacı çiçeğinden elde edilen esans, insan vücudunda, portakal kabuğundan elde edilene göre çok farklı etki gösterir. Onun için yağları ve özelliklerini çok iyi bilmek gerekir.
Uçucu Yağlar (Essential Oils)
Dünyada her organın ve organizmanın gözle görülemeyen ve ölçülemeyen bir enerjisi (ruhu) vardır. Bitkilerde ise bu enerji, onların uçucu yağlarında saklıdır. Yağ özleri bitkilerin hormonu sayılır ve bizim vücudumuzdaki hormonlara eş değerde bir görev üstlenir (canlandırıcı, ateşleyici, aracı). Bu uçucu yağ özleri bitkinin içinde dolaşarak ve hormonlarını şekerli ortamda birbirine bağlayarak, bitkinin bütün yaşamı boyunca, çok az miktarda üretilirler. Uçucu yağ özleri, elde edildikleri bitkilerin yapısına göre insan vücudunda iyileştirici etki yaratır. Bu etkinin doğru elde edilmesi için gerekli miktarlarda ve uygun yöntemlerle uygulanması gerekir. Terapide kullanılan uçucu yağlar, kan dolaşımı yolu ile arzu edilen bölgeye ulaşırlar. Örneğin, baş ağrısı için kullanılan bir ağrı kesici ilacın, kan dolaşımı yolu ile sinir sistemine ulaşıp ağrıyı kesmesi gibi, aroma yağları da aynı etkiyi yaratır. Buradaki tek fark, aroma yağlarının sinirleri yatıştırmak yerine, ağrıya neden olan dengesizliğin düzelmesi için gerekli ortamı yaratmasıdır. Uçucu yağlar doğal ürünlerdir ve yan etkileri çok azdır. Doğru kullanılırsa farmakolojik ilaçlardan faydalıdır.
Temel Yağlar (Base oils)
Çoğu bitkisel özlü yağlar aromaterapide taşıyıcı yağ olarak kullanılabilir. Seçilen yağın yapısı ve tedaviye uygun olması alınacak sonucu güçlendirir. Genellikle yüz bölgesinde kullanılacak olan bir yağın hafif yapıda ve vitaminli olması, tedavinin etkisini güçlendirir. Örneğin yayoba yağı veya çayırnergisi yağı, ciltte genel yatıştırıcı ve iyileştirici etki yarattığı için, cilt problemlerinde kullanılması, tedavinin etkisini güçlendirir. Binbirdelikotu yağı, sinirsel gerginlik veya depresyon durumlarında uygulandığında çift etki sağlar. Buğday tohumu yağı ise, güçlü E vitamini içerdiği için yaşlı kişilerde uygulanması daha uygundur, vs. Burada esas olan bakım esnasında seçilecek yağın kişinin terapi amacına uygun olması ve terapinin etkisine uyum sağlamasıdır. Örneğin, uyarıcı bir terapide aşırı uyuşturucu etkideki bir yağ kullanılmazken, aşırı sinirli olan bir kişi tedavi ediliyorsa, ağır koku bırakabilen bir temel yağ seçilmemelidir. Örneğin; zeytinyağı.
Ana Aroma Yağları
1. Clary sage - Adaçayı. 2. Lavander - Lavanta. 3. Ylang Ylang - Kananga. 4. Chamomile - Papatya. 5. Peppermint - İngiliz Nanesi. 6. Rose - Gül. 7. Rosemary - Biberiye. 8. Sandalwood - Sandal.
Yüz ve Vücut İçin Kullanılan Temel Yağlar:
1. Susam yağı - Yayoba yağı (Tüm ciltlere uygundur) 2. Havuç yağı - Hawaii Ceviz yağı (Hücre yenileyici) 3. Sarısabır yağı - Çayırnergisi (Hassas yapılı ciltler) 4. Buğday Özü yağı - Zerdali Çekirdeği yağı (Olgun ciltler)
Aroma Yağların Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aromaterapi alternatif koruyucu hekimlik sistemine dayanan bir tedavi yöntemidir. Önemli hastalıklarda doktor kontrolu olmadan tek başına aromaterapi kullanılmamalıdır. Aromaterapi yapılan kişi aynı anda reçeteli bir ilaç kullanmakta ise aromaterapi tedavisi uygulanmaz. Zira belirli yağlar ilaçların etkisini nötrleştirir veya yan etki yaratabilir. Önerilen dozun üzerinde bir doz kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Aynı yağı ve karışımı uzun süre kullanmamak gerekir. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı bir doz gerekir. Bazı yağlar ise asla kullanılmamalıdır. Kullanılacak olan yağlar inceltilerek kullanılmalı ve kesinlikle ağız yoluyla alınmamalıdır. Hassas olan ciltlerde kullanılacak olan yağın test edilmesi gerekir. Eğer herhangi bir reaksiyon oluşmaz ise o zaman yağ rahatlıkla kullanılabilir. 0-4 yaş grubu bebeklerde sadece lavanta ve papatya kullanılabilir. Kullanım dozu düşük olmalıdır. 4-7 yaş grubunda ise, lavanta, papatya, mandalina, gül ve palmarosa yağları çok düşük dozlarda kullanılır. Alerjisi olmayan çocuklarda hintdefnesi ve sedir kullanılabilir. 7-12 yaş grubunda tüm yağlar kullanılabilir. Kullanılan doz, yetişkinlerde kullanılan dozun yarısı kadar olmalıdır. Güneşte ve solaryumla birlikte kullanılmaması gereken yağlar ise şunlardır: Bergamot, greyfurt, limon, ağaçkavunu, portakal, turunç, melekotu. Yüksek tansiyonu olan kişilerde Biberiye kullanılmamalıdır. Sara / epilepsi rahatsızlığı olan kişilerde rezene, ökaliptus ve kekik kullanılmaz. Biberiye ise çok az dozda kullanılır. Şeker hastalığı söz konusu ise, ökaliptus, ıtır ve limon kullanılmamalıdır. Hamileliğin ilk 4 ayında aromaterapi yağları kullanılmamalı, 4 üncü aydan sonra, papatya, lavanta, ağaçkavunu, turunç, palmarosa, portakal, hintdefnesi, fasturuncu hafifletilmiş dozlarda kullanılmalıdır. Hamilelikte sakıncalı yağlar: (bu yağlar kas spazmına ve düşüğe neden olablilir) Karanfil, fesleğen, yalancı mirha, ardıç, biberiye, tatlı mercangüç, oğulotu, adaçayı, rezene, anason, servi, yasemin, hardal, karaturp, ingiliznanesi, kekik, gerçek melisa dır. Saf olarak kullanımı sakıncalı yağlar, anason, hintlimonu, havuç tohumu, tarçın, karanfil, kekik ve kafur dur. Toksik etkili ve hormon dengesini bozabilen yağlar ise, Amerikan pennyroyal, pennyroyal, mugword ve ruharuts dur. Yüz bölgesinde kullanılması sakıncalı olan yağlar tarçın ve karanfildir. Hassas ciltlerde sakıncalı yağlar: Tüm asitli yağlar. Fesleğen, rezene, hintlimonu, biberiye ve lemon verbena dır.
Aromaterapi Tedavisini Yavaşlatan Nedenler
1. Cilt tıkalı ve cansız ise, yağların emilimi zayıflar. 2. Kan dolaşımı zayıflığı yağların vücutta dolaşmasını yavaşlatır. 3. Stres oranı aromaterapi etkisini zayıflatır, kasların gergin olması tedavinin etkisini değiştirir. 4. Kabızlık ve vücutta toksik maddelerin artması. Aşırı kirli hava, sigara, alkol kulllanımı vs.
Tedavi Yapılmaması Gereken Durumlar
1. Ateşli hastalıklar ve ateş 2. Deri veya eklem iltihapları. 3. Bilinmeyen kaşıntı ve kızarıklıklar. 4. Ödem ve şişmeler (Bilinmeyen iltihaplı durumlar) 5. Yara bereler (Açık yaralar) 6. Spor yaralanmaları - Burkulmalar (Akut durumlarda) 7. Adele yırtılmaları veya bağdokusu zedelenmeleri. 8. Kırık kemikler. 9. Yanıklar (Açık yara söz konusu ise) 10. Varisler (direkt olarak üzerinde masaj baskısı uygulanmaz) 11. Kanser. Ancak bölgesel ise (masajla yayma söz konusu ise) 12. Yeni ameliyat ve yaralanmalar.
Koç Burcu Masajı
Zodyak’ın ilk burcu olan Koç Atılgan, etkin, tepkisel, enerjik, hızlı, kendine aşırı güvenen, girişken, cesur, dikkafalı, açık sözlü, dürüst, kendine dönük kişiliğiyle yoğun yaşam enerjisine ihtiyaç duymaktadır. Koç burcunun enerji dengesini sağlayan Sardunya, zambak, papatya, çam, kavun etken esanslarından üretilen Bioscha Masaj Yağı ile yapılan Koç Burcu Masajı ile vücudunuzdaki ve cildinizdeki iyileştirici etkiyi anında hissedeceksiniz. BAKIM; Koç Burcu masajına başlamadan önce vücuda ölü tabakayı atmak amacıyla Bioscha peeling yapılır.Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra içerisinde Sardunya, zambak, papatya, çam, kavun etken esanslarından üretilen Bioscha Masaj Yağı ile müşteri enerji masajına alınır.
Başak Burcu Masajı
Kusursuzluğun ve mükemmeliyetçiliğin peşinden koşan Başak Burcu , bu koşuşturma esnasında bedenini farkında olmadan yorarak fazla oranda enerji kaybına uğrar.Masaj esnasında dokunuşun verdiği etki ile kan dolaşımı hızlanacak ve ruhta arınma meydana gelecektir Başak Burcu Masajı; vücudu rahatlatırken, Başak burcunun ihtiyaç duyduğu denge enerjisini Zambak, fındık, nane, badem ve kavun etken esanslarından üretilen Bioscha Masaj Yağı ile ipeksi bir dokunuşla sağlanmaktadır. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Başak Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri Başak Burcu özel masajına alınır.
Yay Burcu Masajı
Doğuştan liderdir Yay Burcu güçlü karizmaları ve ışıltılı karakterleri ile insanları kendilerine çekerler. Yüksek idealleri, geniş görüş açıları ve tutkuları olan Yay Burcunun vücut enerjisini karanfil, greyfurt, tarçın, böğürtlen ve menekşe etken esanslarından üretilen Bioscha Yay Burcu Masaj Yağı ile ruhunuzda ve bedeninizde anında hissedeceksiniz. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Yay Burcu için Bioscha Cream Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir.Daha sonra özel karışımı ile müşteri aslan Burcu özel masajına alınır.
İkizler Burcu Masajı
İkizler burcu Zeki, uyanık, değişken, espirili, meraklı, çabuk kavrayan özellikleriyle yüksek oranda konsantrasyona ihtiyaç duymaktadır. İkizler Burcunun enerji ihtiyacını sağlayan zambak, lavanta, havuç, rezene, gül etken esanslarından üretilen Bioscha İkizler Burcu Masaj Yağı ile vücudunuzdaki ve cildinizdeki dinginliği anında hissedeceksiniz. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan İkizler Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri İkizler Burcu özel masajına alınır.
Boğa Burcu Masajı
Fırsatları zorlayan, inatçı, sabırlı, güvenilir, pratik ve değişimden hoşlanmayan Boğa Burcunun sakinleştirici etkideki Papatya, ıhlamur, tarçın, aloe vera ve elma etken esanslarından üretilen Bioscha Boğa Burcu Masaj Yağı serisi ile vücudunuzdaki dinginliği anında hissedeceksiniz. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Boğa Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri Boğa Burcu özel masajına alınır.
Yengeç Burcu Masajı
Duygusal, hassas, yumuşak, nazik, önsezili, savunmasız, anlayışlı Yengeç Burcunun enerjisi Ihlamur, adaçayı, lavanta, çilek, kavun etken esanslarından üretilen Bioscha Yengeç Burcu Masaj Yağı ile ipeksi bir dokunuşla sağlanmaktadır. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Yengeç Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri Akrep Burcu özel masajına alınır.
Kova Burcu Masajı
Yaratıcılıkları ve öncü karakterleri zaman zaman Kovaların yorgun düşmelerine sebep vermektedir. Kova Burcunun stresini azaltan ve vücut enerjisini arttıran menekşe, kimyon, ıhlamur, kivi, sardunya etken esanslarından üretilen Bioscha Kova Burcu Masaj Yağı ile ruhunuzda ve bedeninizdeki enerjinin dengelendiğini anında hissedeceksiniz BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Kova Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri Kova Burcu özel masajına alınır.
Balık Burcu Masajı
Kendinden önceki bütün burçlardan özellik taşıyan Balık Burcu, dünyayı zenginleştiren, hassas, merhametli, fedakâr, idealist ve romantik yapısıyla yüksek bir yaşam enerjisine ihtiyaç duyar. Balık Burcunun yaşam enerjisini dengeleyen Sardunya, kavun, yosun, ıhlamur, lavanta etken esanslarından üretilen Bioscha Balık Burcu Masaj Yağı ile vücudunuzdaki ve cildinizdeki dinginliği anında hissedeceksiniz. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Balık Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri Balık Burcu Özel Masajına alınır.
Aslan Burcu Masajı
Astroloji evrende uyum ve simetrinin var olduğunu, aynı zamanda her bireyin bu uyum ve simetrinin parçası olduğunu gösterir. Uyum ve Simetrinin mükemmelliğinin buluştuğu Aslan Burcu, sorumluluklarını yerine getirirken yitirdiği enerjisini Bioscha Aslan Burcu Özel Masaj Yağı ile yeniden kazanıyor. Aslan Burcu Masajı; vücudu rahatlatırken, Aslan burcunun ihtiyaç duyduğu güç enerjisi badem, lavanta, papatya, nane ve defne etken esanslarından üretilen Bioscha Aslan Burcu Masaj Yağı ile ipeksi bir dokunuşla sağlanmaktadır. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Aslan Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri Aslan Burcu özel masajına alınır.
Oğlak Burcu Masajı
Planlamaya önem vererek, ayrıntılara dikkat eden Oğlak Burcu, genç yaşta olgunlaşır.Başak Burcunun stresini azaltan ve vücut enerjisini arttıran menekşe, nane, çilek, kivi, aloe vera etken esanslarından üretilen Bioscha Oğlak Burcu Masaj Yağı ile vücut enerjinizin ruhunuzda ve bedeninizde dengelendiğini anında hissedeceksiniz BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Oğlak Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir. Daha sonra özel karışımı ile müşteri Oğlak Burcu özel masajına alınır.
Terazi Burcu Masajı
Tatlılıkları ile her istediklerini yaptırmayı, becerileri ile de zor durumların üstesinden gelmeyi iyi bilen Terazi Burcu bilgi toplamayı ve yaymayı seven sosyal kişilerdir. Terazi Burcunun vücut enerjisini dengeleyen muz, papatya, böğürtlen, çilek, çam ve elma etken esanslarından üretilen Bioscha Terazi Burcu Masaj Yağı ile vücudunuzdaki ve cildinizdeki dinginliği anında hissedeceksiniz. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Terazi Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir.Daha sonra özel karışımı ile müşteri Terazi Burcu özel masajına alınır.
Akrep Burcu Masajı
Su burcu olan Akrep çekici, güçlü, karmaşık, duygusal, gizemli, ketum, derin kişilik özelliğindedir. Hassas yapısını dengeleme ihtiyacındaki Akrep Burcunun vücut enerjisini aloe vera, menekşe, greyfurt, papatya ve defne etken esanslarından üretilen Bioscha Akrep Burcu Masaj Yağı ile vücudunuzdaki ve cildinizdeki dinginliği anında hissedeceksiniz. BAKIM: Enerji verici masaja başlamadan önce vücut rahatlatıcı etkisi olan Akrep Burcu için Bioscha Peeling uygulanır. Peeling duş ile temizlenir.Daha sonra özel karışımı ile müşteri Akrep Burcu özel masajına alınır.
Ayak Banyoları
Ayakların şifalı otlar ve deniz tuzu ile birlikte uygun sıcaklıktaki su içerisinde rahatlatılmasıdır.Kan dolaşımın hızlanması ile birlikte varis oluşumunun önüne geçilebilir. Su sıcaklığı 35 derece olmalıdır.
Bebek Masajı
Masaj, sizin ve bebeğinizin arasında iletişim kurmanın en keyifli ve etkili yollarından biridir. Sağlıklı bedensel ve duygusal dengeye ulaşmak için bebeğinizin tensel temasa ihtiyacı hemen doğumdan sonra başlar. Sevgi, ilgi ve fiziksel temas ile büyüyen bebekler, strese karşı daha dengeli, huzurlu ve dayanıklı olurlar. Araştırmalar, ebeveynlerinden düzenli ilgi gören bebeklerin daha seyrek ağladıklarını göstermiştir. Masaj aynı zamanda, bebeğinizin tepkilerini öğrenmek için de iyi bir yoldur. Bebek masajı, bebeğinizle aranızdaki duygusal bağı güçlendirecek ve daha çok yakınlaşmanızı sağlayacak güçlü bir iletişim yoludur. Bebeğinize sabırla, sevgiyle ve şevkatle dokunmanız, onun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. Dokunarak veya konuşarak iletişim doğru kurulduğunda bebeğiniz sevildiğini, istendiğini, değer verildiğini anlayacaktır. Masaj bebeğinizi sakinleştiren ve rahatlatan, bedensel ve ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyen keyifli bir etkinliktir. Masaj bir rahatlama ve rahatlatma tekniğidir. Bilinçli bir şekilde rahatlamayı öğrenmesi büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında bebeğinize yardımcı olacak çok önemli bir avantaj ve bu ilk günlerinde ona verebileceğiniz en değerli hediye olacaktır.
Bebek Masajı Yararları
Normal doğmuş ve sağlıklı bebeklerde masajın fiziksel ve ruhsal gelişimde olumlu sonuçları olduğu uzun yıllardır kabul edilmekte ve yapılan araştırmalar da sürekli olarak bunu doğrulamaktadır. Problemli bebeklerde masajın etkileri konusunda yapılan araştırmalar oldukça fazladır. Gerek sağlık uzmanları gerekse bebeklerin yakınları, masaj yapılan bebeklerde pek çok olumlu etki gözlediklerini belirtmektedirler. Bazı araştırmacılara göre bebek ilk dokunma/masaj deneyimini normal doğum esnasında yaşıyor. Dokunma, erken gelişen ve çok önemli bir duyumuzdur. Masaj 'daha iyi dokunma' sanatıdır, vücudun tüm noktalarını rahatlatma amacını taşır. Dokunmanın geliştirilmiş şekli olan masaj ile bebeğinizi daha yakından tanıyabilir ve onu daha iyi anlayabilirsiniz. Masaj yalnızca bebek ve masaj yapan kişi arasında bir bağ oluşturmakla kalmaz, dokunma uyarısı yoluyla, vücutta bir dizi olayı başlatır. Beta-endorfinlerin salınımı, vagus sinirinin uyarılması, seretonin üretiminin artışı gibi biyokimyasal değişiklikler, pek çok olumlu fiziksel ve klinik sonuç doğurmaktadır. Örneğin, Vagus'un uyarılması insulin salgılanmasını, bu da gıdaların emilimini artırarak gelişmeyi hızlandırır. Masaj dolaşım sistemini de aktive ederek kalbin iş yükünü azaltır, solunum ve sindirim sistemini daha etkin hale getirir.
Dokunma ve Masajın Yararlı Etkileri
Bebek masajı 'dokunma' ve 'iletişimin' bu dönemdeki önemini çarpıcı bir şekilde ortaya koyan güzel bir örnek. bebek masajı annenin hem bebeği ile olan ilişkisinde kendini, hem de bebeğini gözlemlemesi için gerekli olanağı sağlıyor. bebek masajı anne ve bebeğin birbirleri ile tanışıp ilişkiyi başlatma ve geliştirmesi için önemli bir role sahip. Dolayısı ile bebek masajını yalnız fiziksel yararları olan bir terapi olarak düşünmemek gerekiyor. Annenin bebeği ile göz teması kurarak bebeğinin ayak parmaklarına dokunması; bunu yaparken yumuşak bir sesle ne yaptığını bebeğine anlatması, vücudunun dokunduğu bölgelerinin adı ile birlikte, bebeğini rahatlatacak 'gevşe', 'rahatla' gibi sözler söylemesi bebeği yalnız fiziksel olarak değil ruhsal olarak da rahatlatıyor. İşte böylece anne bebek arasında yakın bir ilişki başlamış oluyor.
Biyokimyasal Etkileri
* Stres hormonlarının düzeyini azaltır, (katekolaminler) * Seretonin miktarını artırır. Seretonin uykuyu başlatan bir maddedir. Masaj, bebeğinizin vücudunu ve organlarını daha iyi algılamasına yardımcı olarak algılarının etkinliğini arttırır, zekasının ve duyularının gelişimine katkıda bulunur. Masaj, cildin uyarılması yoluyla kan dolaşımı, solunum, sindirim ve sinir sistemi gibi vücut fonksiyonlarını geliştirir. Cildin uyarılması bebeğinizin davranışlarını da etkiler; korkuyu ve heyecanı azaltır, bebeğinizin çevresini daha iyi algılamasına yardımcı olur. Kabızlığa karşı karın bölgesine uygulanan hafif bir masaj, kan dolaşımını arttırarak bağırsak hareketlerini düzenler. Böylece sindirim hızlanır, gaz sebebiyle oluşan ağrılar giderilir.
Fiziksel ve Klinik Etkileri
* Bağışıklık sistemini güçlendirir, akyuvarların sayısı artar. * Beyin dalgalarını olumlu şekilde etkiler. * Solunum ve dolaşımı iyileştirir. * Sindirim ve boşaltım sistemlerini uyarır. * Kilo almayı hızlandırır. * Depresyonu azaltır. * Atikliği artırır. * Motor gelişme ve koordinasyonu geliştirir. * Kendine güveni artırır. * Sakin uyku sağlar. * Ağrıyı azaltır. * Bebeklerde gaz ve koliği azaltır. * Anne-Bebek arasındaki bağları güçlendirir. * Genel sağlığı korur. * Bebeğin daha sosyal olmasını sağlar.
Sağlık Sorunu Olan Bebeklerde
Masajın hasta bebeklerde olumlu etkileri konusundaki çalışmalar, 1960′lı yıllardan bu yana, erken doğmuş bebekler üzerinde yoğunlaşmıştır. Erken doğmuş bebekler, kuvezde olduklarından, bedenlerine takılan tüpler ve borular yüzünden, kolayca kucaklanamayan bebeklerdir. Bu bebeklere duygusal, ruhsal gelişimleri için yeterince şans tanınmadığında, fiziksel gelişimlerinin de yavaş olduğu, bir tür stres içinde yaşadıkları bilinmektedir. 1970'li yıllardan bu yana erken doğmuş bebekler üzerinde yapılan pek çok çalışma sonuçlarının ne derece olumlu olduğu sürekli tartışılmaktadır. Bu konuda yapılmış olan 19 klinik çalışmanın özet değerlendirmesi, deneklerden %72'sinin dokunma ve masaja çok olumlu yanıt verdiğini göstermektedir. 1982 yılında Dr. Tiffany Field ve arkadaşları tarafından 30 erken doğmuş bebekte yapılan bir çalışmada, tüple beslenmekte olmasına rağmen yalancı emzik verilen bebeklerin bile daha iyi geliştiği ve biberon ile beslenmeye daha erken başladıkları, daha çok kilo aldıkları, hastaneden daha erken taburcu edildikleri görülmüştür. Bu sonuçtan yola çıkarak, dokunma ve masajın etkileri araştırılmış, 20 erken doğmuş bebeğe 10 gün süreyle, günde 3 kez, 15 dakika masaj yapılmıştır. Masaj yapılmayan 20 bebek kontrol grubu olarak izlenmiştir. Çalışma sonunda: * Masaj yapılan bebeklerin %47 daha fazla kilo aldıkları, * Masaj grubunun daha uzun süreler uyanık kaldıkları ve daha atik oldukları, * Gelişmelerinin daha hızlı ve dengeli olduğu, * Masaj grubunun, kontrol grubuna göre 6 gün daha erken taburcu oldukları, * 8-12 ay sonra yapılan gözlemlerde, hastaneden ayrılınca masaj yapılmamış olmasına karşılık, masaj grubunun hala kontrol grubuna göre daha iyi gelişme gösterdiği görülmüştür. 1990 yıllarından sonra yapılan benzer çalışmalarda, masajın fiziksel büyüme üzerindeki etkileri yanında, pek çok vücut fonksiyonu üzerinde de etkisi görülmüştür.
Sağlık Sorunu Olan Bebeklerde Masajın Yararları
Depresyonlu annelerin bebekleri: Bir grup bebek kucakta sallanarak uyutulmuş, diğer gruba ise masaj yapılmıştır. Masaj grubunun gelişmesi daha iyi olmuştur. Astımlı bebekler: Henüz devam eden çalışmalarda, depresyon ve endişe belirtilerinin, kriz sayısının ve huzursuzluğun azaldığı görülmektedir. Kanserli bebekler: Astımlı bebekler gibi masaja olumlu cevap vermektedirler. Ayrıca annelerin de daha az çaresizlik duygusuna kapıldığı görülmektedir. Uyku sorunu olan bebekler: Düzenli masaj yapıldığında, bebeğin uykuya rahat daldığı, düzensiz uyuma, gece uyanmaları gibi sorunlarının azaldığı, daha düzgün uyku düzeni kazanıldığı görülmüştür. Diğer sorunlar: Sağlık sorunları olan bebeklerde masajın olumlu sonuçlar sağladığı gözlenmektedir. Bu konularda halen klinik çalışmalar sürdürülmektedir. Taciz edilmiş çocuklar, Otistikler, Yanık hastaları, Travma sonrası stresi, Cilt rahatsızlıkları, Gençlik romatizması, Gençlik şeker hastalığı, Kolik.
Dikkat Edilecek Noktalar
Bebeğiniz bazen yorgun olabilir ve her türlü dış uyarı ona fazla gelebilir. Bu durumda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bırakın biraz dinlensin. Uyandıktan sonra masaj yapmayı tekrar deneyin. 4-7 aylar civarında, bebek emeklemeye başladığında, daha hareketlidir ve masaja daha az ihtiyacı olabilir. Emme ve diş çıkarma dönemlerinde bebeğinizin rahatlaması için onu öpün ve yumuşak hareketlerle okşayın. Alt ve üst çeneye masaj yapın. Unutmayın siz bebeğinizin aynasısınız, sizden gördüğü davranışı aynı şekilde yansıtacaktır. Bu yüzden masaja başlamadan önce siz de rahat olmalısınız. Bebeğinizin vücudunda ellerinizin rahat hareket etmesini sağlayacak miktarda ellerinize bebe yağı sürünüz. Masaja hafif dokunuşlarla başlayınız, kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz masaja alıştıkça, uyguladığınız basıncı yavaşça arttırınız. Son olarak ve en önemlisi, masaj her gün yapılması gereken sıradan bir aktivite değildir. Ancak sizin ve bebeğinizin tüm dikkatini gerektiren bir uygulamadır. Bunu da ancak sevgi göstererek, onu bol bol okşayıp öperek sağlayabilirsiniz. Her şeyin ötesinde masaj hem size, hem bebeğinize keyif vermeyi amaçlayan, neşeli ve aynı zamanda onun sağlığına katkısı olacak bir aktivitedir.
Hangi Durumlarda Masaj Yapmamalısınız?
Bebeğinize yalnızca sağlıklı olduğu zamanlar masaj yapmanız çok önemlidir. * Doğumdan sonraki 6-8 hafta içinde yapılması gereken genel kontrol yapılmamışsa, * Kemiklerinde herhangi bir kırık ya da eklemlerinde bir hareket sorunu varsa, * Son bir hafta içerisinde aşı olmuşsa ya da bir aşının yan etkilerinden tam olarak kurtulamamışsa, * Tedavi amacıyla ilaç içiyorsa, * Cildinde bir enfeksiyon, isilik, ekzema ya da döküntü varsa, * Sizin bir cilt enfeksiyonunuz varsa, bebeğinize asla masaj yapmayın.
Masaj Yapılacak Yer
Masaj yapılacak oda sessiz, cereyansız ve ılık olursa bebek rahat eder. Bebeklerin vücut ısıları yetişkinlere oranla daha çabuk düşer, bu nedenle oda sıcaklığını 20-26 derecede tutmaya çalışın. Rahat hareket edebileceğiniz, doğrudan güneş almayan bir yer seçin. Yakınınızda bebeğin üzerine düşebilecek nesnelerin olmamasına dikkat edin. Çay, kahve gibi sıcak içecekleri masaj sırasında içmeyin. Bebeğinize en güvenli masajı yerde yapabilirsiniz. Masaj süresince bebeğinizi asla yalnız bırakmayın ve varsa evcil hayvanları masaj yapılan odadan çıkarın. Bebeği üzerine havlu serilmiş alt değiştirme minderi gibi temiz, rahat bir yüzeye yatırın, rahat, huzurlu bir ortam yaratmaya çalışın. Sakinleştirici bir müzik çalın ve masaj boyunca rahatsız edilmeyeceğinizi garantiye alın. Masaj yaparken gerekli olan malzemeleri sizin kolay erişebileceğiniz ama bebeğinizin ulaşamayacağı bir yere koyun. Bebeğinizi masaja hazırlayın: Bebeğinize en iyi masajı o tamamen çıplakken yaparsınız, özellikle banyo yaptırdıktan sonra... Bebeğin cildini, özellikle de bezli bölgeyi temizleyin. Bebek kendini savunmasız hissedebileceği için alt bezini hemen çıkartmayın. Bebeği soyduktan sonra, çişini ya da kakasını yapma ihtimaline karşı, altına bir bez yayın. Eğer bebek altını kirletirse, alt temizliğini yaptıktan sonra masaja devam edin. Masaj için uygun zaman beslenme saatinden 1-1.5 saat sonrasıdır. Yediklerini sindirmiş ve henüz yeniden acıkmamış olacaktır. Yenidoğan masajı için çok az malzeme gereklidir. Bebeğin hassas cildinin sürtünmeden tahriş olmasını engellemek için, yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanılmalıdır. Yağ masaj yapan kişinin el hareketlerini yumuşatır ve masaj boyunca ellere gerektikçe sürülmelidir. Tahriş olmuş cilde yağ ya da losyon sürmeyiniz. Eğer döküntü olursa ürün kullanımını kesiniz. Masaja, sizin de hazırlanmanız gerekmektedir: Bebeğinizin cildi çok yumuşak ve hassastır, bu yüzden ellerinizin sert ve tırnaklarınızın uzun olmamasına dikkat edin. Eğer bir cilt enfeksiyonunuz varsa, bebeğinize asla masaj yapmayın. Masaja başlamadan önce tüm takılarınızı ve saatinizi çıkartın. Masaj yaparken mümkün olduğunca rahat giysiler giyin. Masaja başlamadan önce ellerinizi yumuşak formüllü bir ürünle ve ılık suyla iyice yıkayın; böylece elleriniz ılık ve temiz olacaktır. Son olarak, masaj süresince sakin ve rahat olun ve tüm dikkatinizi bebeğinize verin. Bebek masajında kesinlikle uyulması gereken en önemli kural, bebek masaja olumlu karşılık vermiyor, huzursuzlanıyorsa kesinlikle masaja devam etmemektir. Bu katılımı ancak masaj sırasında bebeğe mümkün olduğu kadar çok sevgi ve şevkat göstererek sağlayabilirsiniz.
Basınç Odası
Basınç odası çelikten yapılmış, içerisine hava verilerek basınçlanabilen, içeride bulunan kişilere % 100 oksijen soluma olanağı sağlayan kabinlerdir. HBOT uygulamalarında hastaların büyük çoğunluğu normalde içinde bulunduğumuz atmosferik basıncın 2-2,5 katı basınç altında oksijen solurlar. Basınç odasının yanlarında lumboz olarak adlandırılan dışarıdan içerinin, içeriden dışarının gözlenmesine yarayan pencerelermevcuttur. Basınç odası içinde hastaların rahat bir biçimde oturmaları için koltuklar bulunmaktadır. Hastalar sedye üstündeki hastalar yatar vaziyette de tedaviye alınabilirler. Hiperbarik Oksijen" normal atmosfer basıncının (760 mm Civa) 2, 2.5, 3 katına kadar arttırılarak özel olarak imal edilmiş bir basınç odasında ve konforlu bir ortamda, hastaya %100 Oksijen solutulmasıyla gerçekleştirilen sistematik bir tedavi şeklidir. Örneğin 3 atmosferlik basınç altında %100 oksijen solunduğu zaman dokulara temiz kan götüren atardamar kanındaki oksijen kısmi basıncı 20 katına çıkar. Basıncı artmış oksijen etkinliği artmış oksijendir ve doku düzeyinde birçok olumlu etkiler yapar. Bu etkiler arasında yeni damar gelişimi ve yara iyileşmesini sağlayan kollajen-fibroblast üretiminin artması mikrop bulaşmış dokulardaki bakterileri öldürerek vücudu koruyan hücrelerin etkinliklerini arttırması sayılabilir. İşte Hiperbarik Oksijen bu etkileri sayesinde doku düzeyindeki düşük oksijen basıncı nedeniyle bir türlü antibiyotiklere ve cerrahi tedaviye yanıt vermeyen kronikleşmiş yaralar, kaynamamış mikrop bulaşmış kırıklar, yanık yaraları ve oksijensiz ortamda hızla üreyen bakteri gruplarına bağlı enfeksiyonların iyileşmesi için etkili bir destek sağlanmış olur. Hiperbarik oksijen tedavisi etkileri; * Plazmada çözünen oksijen miktarı artar * Hipoksik dokuların oksijenasyonu sağlanır * Anaerobik bakterilerin üremesi durdurulur * Bazı antibiyotikler ile sinerjistik etki sağlanır * Vazokonstriksiyon sayesinde ödem azalır * Karbonmonoksit ve siyanid zehirlenmesinde sitotoksik etkiyi önler * Yara bölgesindeki lökosit aktivasyonu güçlenir * Yara bölgesinde yeni damar oluşumunu (angiogenesis) sağlar * Yara bölgesinde konnektif doku oluşumunu uyarır Hiperbarik oksijen tedavisinin kullanıldığı hastalıklar; * Dekompresyon hastalığı (vurgun) * Hava ve gaz embolisi * Karbonmonoksit, siyanid zehirlenmesi, akut duman inhalasyonu, * Gazlı gangren * Yumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları (derialtı, kas, fas, fasya) * Crush yaralanmaları, kompartman sendromu ve diğer akut travmatik iskemiler. * Yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik ve non-diyabetik) * Kronik refrakter osteomiyelit * Aşırı kan kaybı * Radyasyon nekrozları * Tutması şüpheli deri flepleri ve greftleri * Termal yanıklar * Beyin absesi * Anoksik ensefalopati * Ani işitme kaybı * Retinal erter oklüzyonu * Kafa kemikleri, sternum ve vertebralakarın akut osteomiyelitleri
Basınç ile Selülit Tedavisi
Hava basıncı ile kan ve lenf dolaşımını harekte geçiren bu yöntem, selülit tedavisinde çok etkilidir. Bir güzellik uzmanı ya da estetisyen tarafından uygulanan basınç tedavisi, kişiye özel programla birlikte uygulanır. Bu metodda, bacaklar sarılır. Hava basıncı ile çalışan bir odaya girilir. Çok dikkatlice yavaş yavaş, hava basıncı azaltılır. Bununla da lenfatik dolaşım ve kan dolaşımı harekete geçer.
Basınç Tedavisi
Özel bir hava kamarası sistemi yoluyla lenfatik drenaj yapan araçlar. Bu sistemde ödemi çözen ve sıvı muhafaza eden şekilde uç noktalara düzenli baskı uygulanır. Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak % 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemidir. Lenf veya derin toplardamar hastalıklarında hastaların bacak veya kollarında şişlik, ayakta kalınca kramp şeklinde ağrı, yorgunluk, gerginlik hissi olur. Basınç tedavisi hastaların bu problemini azaltmaya ya da kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemidir. Tedavi, bulguların derecesine göre günde 30 dakika ila 2 saate ulaşan seanslar halinde, toplam 2 hafta süre ile yapılmaktadır.
Balneoterapi
Toprak, su ve iklim kaynaklı (şifalı) etkenlerin banyo, içme ve inhalasyon şeklinde, seri halde uygulanmaları ile yapılan, ortam değişimi de sağlayarak, bu yörenin iklim ve biyolojik ortamının da etkisi altında ve kür tarzında gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Balneoterapi uygulamaları "kaplıca tedavisi" kapsamında yer alır. Özel jakuzili küvette çeşitli sualtı masaj programlarına verilen isimdir. Termal veya deniz suyu içeren küvetlerde ayarlanan programa ve eklenen katkılara göre kan dolaşımı hızlandırılır, stres ve sırt ağrıları gideriliyor, vücut dinlendiriliyor. Selülit ve incelme bakımlarında da son derece etkili. Sıcak ve madensel yer altı sularının tedavi edici etkilerinden banyo veya kısmi banyo şeklinde yararlanılmasına, kaplıca tedavisi veya "balneoterapi" adı verilir. Balneoterapinin başlıca amaçları, vücut direncini arttırmak, hastanın şikayetlerini azaltmak, hastalık bulgularını ortadan kaldırmak ve kalıcı hasarları önlemektir. Bir yer altı suyuna "şifalı su" denilebilmesi için 1 litresinde en az 1 gram mineral ve eşit değerlerde karbondioksit, hidrojen sülfür ve radon gazlarından en az biri bulunmalıdır. Su sıcaklığı da 200 derecenin üzerinde olmalıdır. Yeraltı suları uzun yıllardır kullanılmasına rağmenklinik sonuçlarının bilimsel olarak araştırılması yenibaşlamıştır. Termal suların banyo, içme veya inhalasyonyoluyla tedavi şekline balneoterapi (tıbbi hidroloji, termal tedavi veya spa) denmektedir. Balneoterapi, sıklıklaromatoloji ve fizik tedavide kullanılmaktadır. Kronikdejeneratif diz eklem osteoartriti, ankilozan spondilit, fibromyalji ve alt taraf felçlerinde yangıyı azaltma, pro-prioseptif duyu girişini artırma, ağrıyı ve hareket kısıt-lamasını azaltma, dengeyi sağlama açısından yararlarsağlamaktadır. Ayrıca bu hastalığı çekenlerde yaşamkalitesi, fonksiyonel kapasiteyi ve morali arttırmaktadır.Termal sular sedatif etkileri nedeniyle de, fibromyalji vepsikosomatik hastalıkların tedavisinde başarıyla kul-lanılmaktadır. Termal suların içilme yoluyla sindirimsistemi hastalıkları ve böbrek taşlarına iyi geldiği sap-tanmıştır. Balneoterapiye eklenmiş diyet danışmanlığı,fizik tedavi, fitness, masaj, manipülasyon, su altındatraksiyon, ultrasonik tedavi, kızılötesi veya kısa dalgatedavisi, egzersiz, sağlık eğitimi, regülasyon, stres azalt-ma, relaksasyon, rekreasyon ve eğlence aktiviteleritedavinin etkinliğini arttırmaktadır. Balneoterapininciddi olarak antioksidan etkisi ve plazma homosisteindüzeylerini arttırdığı gösterilmiştir. Termal sularınküratif ve tamamlayıcı tedavide kullanılması hastalarabinlerce yıldır olduğu gibi yarar sağlayacaktır. Termalsular birçok alanda olduğu gibi tıpta da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Balneoterapi uygulamaları içine; * Termal banyo uygulamaları, * doğal mineralli sularla yapılan içme kürleri, * inhelasyon uygulamaları ve gazlar girer. Balneoterapinin çeşitli hastalıklarda endikasyon ve kontraendikasyonlarını inceleyen bilim dalına balneoloji adı verilir, Balneoloji banyoların bilimi anlamına gelmektedir. Banyo vücudun tamamının veya bir kısmının fiziksel yada kimyasal etki altına tutulmasıdır, kısaca balneoterapi doğal kaynakların tedavi amacıyla kullanımıdır, Balneoterapi kür tarzında yapılır. Kaplıca tedavisi ise doğal balneolojik etkenlerin bulunduğu yerlerde yapılan balneoterapi uygulamalarıdır. Balneoterapinin Uygulama Alanları * Kas iskelet sistemi hastalıkları * Solunum sistemi hastalıkları * Metabolik hastalıklar * Üriner sistem hastalıkları * Jinekolojik hastalıklar * Dermatolojik hastalıklar * Nörolojik sorunların rehabilitasyonu * Posttravmatik yada postoperatif durumlar Balneoterapi Lokomotor sistem Romatizmal hastalıklarda ideal bir tedavi yöntemidir. Romatizmal hastalıklarda balneoterapinin etkileri; * Ağrının azaltılması * Egzersiz * Deformitelerin önlenmesi * Hastanın iyilik halinin ve yaşam kalitesinin artırılması olarak sayılabilir Balneoterapik Suların Sınıflandırılması * Termal sular : Doğal sıcaklıkları 20ºC üzerinde olan sular. * Mineralli sular :Litrelerinde 1 gr'ın üzerinde çözünmüş mineral içeren sular. * Termomineral sular : Hem doğal sıcaklıkları 20ºC üzerinde olan hem de litrelerinde 1 gr.'ın üzerinde çözünmüş mineral içeren sular. Ayrıca, bazı mineralleri en az ( eşik ) değerlerin üzerinde içeren özel balneolojik sular da tanımlanmıştır: * Karbondioksitli sular : 1 gr/L üzerinde çözünmüş serbest CO2 içeren sular. * Tuzlu sular : 1 gr/L üzerinde tuz ( Nacl ) içeren sular * Tuzlalar : 14 gr/ L üzerinde tuz ( Nacl ) içeren sular * Radonlu sular : 666 Bq/L veya 18 nanocurie/L üzerinde radon ışınımı içeren sular. * Radyumlu sular : 10¯7 mg/L üzerinde radyum ışınımı içeren sular. * Kükürtlü sular : 1 mg/L üzerinde -2 değerlikli kükürt içeren sular. * İyotlu sular : 1 mg/L üzerinde iyot içeren sular. * Florürlü sular : 1 mg/L üzerinde florür içeren sular. * Demirli sular : 20 mg/L üzerinde +2 değerlikli demir içeren sular. Yukarıdaki sınıflandırmada herhangi bir özel su grubuna girmeyen termomineral sular miks sular diye sınıflandırılırlar.Bu sularda en sık bulunan anyonlar şunlardır; klorür (Cl), sülfat (SO4) ve bikarbonat (HCO3), katyonlar ise; sodyum (Na), kalsiyum(Ca) ve magnezyum(Mg). Miks balneolojik sular içerdikleri iyonlardan baskın olanlarına göre isimlendirilirler; % 20 milivalin üzerindeki düzeylerde taşıdığı anyon ve katyonlar, o suya adını verir. Bütün bu tanımlanan suların dışında kalan sular ise şunlardır: * Akratotermal sular: Toplam mineralizasyonu 1 gr/L altında,ancak doğal sıcaklıkları 20ºC üzerinde olan balneolojik sular. * Akratopegal sular: Toplam mineralizasyonu 1 gr/L altında ve doğal sıcaklıkları 20ºC altında olan sular.
Ayurveda Masajı
Ayurveda masajı beden ve zihni bir bütün olarak ele alır. Bu masaj uygulamasında bedenin kendini onarması, tazelemesi, yenilemesi, zihnin de sakinleşip dinginleşmesi için beden sistemlerine gerekli yaşam enerjisi sağlanır. Bedende birikmiş bütün olumsuz enerjiyi temizler, kaslardaki gerilimi rahatlatır, bedeni güçlendirir, erken yaşlanmayı ve kırışıklıkları durdurur. Kişileri stresten uzaklaştırıp rahatlamasına, kaslardaki ağrıların azalmasına ve uykuların düzenlenmesine yardımcı olan bir masaj türüdür. Ayurveda'nın en güçlü koruma ve gençleştirme yöntemi 'pancha karma'dır. Bu yöntem, fizyolojik arınma kürü esnasında uygulandığı gibi, kürden bağımsız olarak da uygulanabilir. Arınma kürü, ağızdan alınan yağlarla uygulandığında içerden yumuşatılan toksinler, yerlerinden sökülerek boşaltım sistemine yönlenmesine yardımcı olur.
Ayurveda ile Sağlıklı Zayıflama
Ayurveda'ya göre karbonhidrat ve proteinler aynı anda yenirse, vücut önce karbonhidratı şekere çeviriyor, hayvansal ürünlerdeki doymuş yağı ise depoluyor. Kırmızı biberin azı yağları yakıyor... Amaç kişilerin doğru beslenerek, doğru egzersiz yaparak toksinleri temizleyip, fizyolojilerini dengeli hale getirmek. Ayurveda'ya göre şişmanlığın pek çok nedeni olabilir ve bunun için çocukluk, hatta bebeklik dönemine bakılmalı. Ayurveda, şok diyet programlarını, sağlıkla ilgili çok özel ve acil problemler dışında önermiyor. Onun yerine, zaman içerisinde basamak basamak kilo almaya yol açan nedenleri ortadan kaldırmayı, yaşama ve beslenme tarzında değişiklikler yaparak daha sağlıklı kilo verdirmeyi amaçlıyor. Ayurveda'da yiyecek ve içecekler, onların tadı ve kokusu çok önemli. Çünkü vücudumuzun dışarıyla alışverişi, en çok yiyecek ve içeceklerle olur. Ayurveda'da hayvansal protein tüketimi yok. Karbonhidratlar (pilav, makarna, patates, ekmek vb.) ile hayvansal ürünler (et ve sütlü gıdalar) aynı öğünde tüketilirse, vücut önce karbonhidratı glikoza çeviriyor, hayvansal ürünlerdeki doymuş yağları da depoluyor. Eğer kişinin enerji tüketimi yüksekse, o zaman yağları enerjiye dönüştürmek için yakıyor. Makarna, unlu mamuller, tatlı, şeker, pizza, pide hamuru, kek karbonhidratlara; salam, sosis, pirzola, tavuk, balık, deniz ürünleri ve yağlı peynirler ise doymuş yağlara örnek olarak gösterilebilir.
Anti-Stres Masajı
Anti Stres Masajı vücuttaki kas ve dokuların gevşeyerek rahatlaması esasına dayanır. Yumuşak hareketlerle tüm vücutta yapılır. Dinlenme,uykusuzluk,stresten arınma,ağrılı bölgelerin tedavisinde uygulanır.
Anti-Aging
Anti-Aging sözcüğünün en bilinen türkçe karşılıkları; yaşlılığa karşı,gençleştirme,sağlıklı yaşlanma,yaşlanmayı durdurma,yaşlanmayı geciktirme,yeniden gençleşme,yaşlanmayı yavaşlatmadır. Anti-aging uygulamalarının temel amacı tüm vücudun sağlıklı olarak bir bütün halinde yaşlanmasıdır. Tıbbi olarak amaç yaşlanmaya karşı hazırlıklı yakalanmaktır.
Anti-Aging Uygulama Amaçları
* Detoks tedavisi (Bedenin arındırılması) * Şelasyon tedavisi * Vitamin ve mineral destekleri, * Antioksidanlar * Hormonlar * Psikolojik destek ve telkin (Hayata pozitif bakabilmeyi öğretmek) * SPA - Kaplıca - Talasoterapi * Kozmetik destek (cilt ve yüz bakımı) * Estetik cerrahi yardımlar
Akupunktur
Akupunktur metodunda, kullanılan özel iğnelerle vücudun belirli yerlerine batırılma sureti ile tedavi amaçlanır.
Akupunktur Etkili Olduğu Hastalıklar
* BOYUN, DİZ KİREÇLENMESİ * BOYUN-OMUZ-KOL-EL TUTULMASI * GÖĞÜS KAFESİ KASLARI AĞRILARI * SIRT AĞRILARI * DİZ KİREÇLENMESİ * BEL VEYA BOYUN FITIĞI * SİYATİK * TENİSÇİ DİRSEĞİ * ŞİŞMANLIK * UYKUSUZLUK * GERİLİM * KORKU, SİNİR, EVHAM... * BAŞ AĞRILARI * YÜZ AĞRILARI * YÜZ FELCİ ( İLK 3 AY İÇİNDE ) * YÜZDEKİ SİVİLCELER * GECE YATAK ISLATMALAR * ERKEKLERDE ERKEN YAŞTA CİNSEL GÜÇSÜZLÜK * KADINLARDA CİNSEL SOĞUKLUK * KISIRLIK * AĞRILI ADET * ADET GÖREMEME * SICAK BASMASI, SIKINTI, SİNİRLİLİK... * ALERJİK NEFES DARLIĞI * ZONA HASTALIĞI VE SEKELLERİ * KULAK ÇINLAMASI
Afüzyon
Bu masaj türünde tüm vucuda belirli bir derecede basınçlı su verilir. Hem vücudun dinlendirilmesinde hem de tazelenmesinde etkili bir yöntemdir.Kan dolaşımının hızlanarak düzene girmesinde, seülit tedavisinde, doku yenilenmesinde, ciltteki pürüzlerin giderilmesinde etkilidir. Afüzyonda ılık deniz suyu kullanılır.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın